Biografie - HARALAMB VASILIU

marți, 9 februarie 2010

SATUL NATAL

Satul Hoisesti, locul de nastere al profesorului Haralamb Vasiliu se afla in apropierea DN 28 A, la 20 km de orasul Iasi. In apropierea satului trece raul Bahlui. Satul Hoisesti apartine in prezent comunei Dumesti, insa in trecut a apartinut de comuna Pausesti.

FAMILIA

Tatal profesorului – Manole - a fost infiat la varsta de 4 ani de catre Gheorghe Vasiliu, un consatean mult mai instarit. Mama profesorului Haralamb Vasiliu se numea Maria; nascuta in comuna Rediu, in anul 1850, s-a stins din viata de timpuriu, dupa nasterea ultimului copil.
In familia lui Manole Vasiliu s-au nascut zece copii, dar numai sase au ramas in viata (3 baieti si trei fete).
Haralamb Vasiliu, nascut la 15 ianuarie 1880, a fost cel de-al treilea copil al familiei. Ceilalti doi frati ai profesorului au devenit ingineri. Destul de rar se intalnea la vremea aceea ca trei copii din familia unui taran de rand sa ajunga profesori universitari, iar ceilalti sa aiba studii medii. Aceasta situatie se datoreaza asadar dotarii intelectuale deosebite a unora dintre ei.

SCOALA

Haralamb Vasiliu a urmat cursurile primare si gimnaziale in Podu Iloaiei. Apoi, a invatat la Liceul Internat din Iasi, (actualul Colegiu National „Costache Negruzzi”), unul dintre cele mai renumite licee din tara in acei ani. Aici s-a remarcat ca fiind un elev inteligent, cu un comportament demn de toata lauda.
Intr-unul din memoriile scrise spre sfarsitul vietii, amintind despre aceasta perioada, Haralamb Vasiliu scria: „... am terminat Liceul Internat din Iasi, pe atunci liceu model din tara, ca intaiul premiat in toate clasele”.
La examenul de admitere pentru cursul superior al liceului, mintea sclipitoare a elevului Vasiliu i-a atras atentia renumitului savant chimist Petru Poni, care era presedintele comisiei de evaluare. Foarte impresionat, presedintele a cerut conducerii scolii sa fie anuntat cand elevul va incheia studiile liceale, iar pe parcurs sa i se acorde toata atentia si sprijinul material de care avea nevoie, pentru a reusi sa se pregateasca la nivelul inteligentei exceptionale pe care a manifestat-o la acel examen.
Desi in timpul studiilor liceale a acordat atentie egala tuturor obiectelor, Haralamb Vasiliu a fost mai apropiat de stiintele exacte: fizica, chimia si matematica.
In conditii materiale cu totul precare, ramanand orfan de la varsta de 15 ani, cu inca cinci frati, Haralamb Vasiliu a absolvit cursurile Liceului Internat in anul 1898, cu distinctia „Medalia de aur”, care se acorda celui mai merituos absolvent al promotiei.

STUDIILE UNIVERSITARE

La indemnul profesorului Petru Poni, Haralamb Vasiliu s-a inscris in toamna anului 1898 la Facultatea de Stiinte, sectia Fizico-Chimice a Universitatii din Iasi.
In anul 1902, la 5 aprilie, i s-a eliberat „Diploma de licentiat in stiintele fizico-chimice”, de la Universitatea din Iasi, in urma absolvirii acestei facultati in anul 1901. In acelasi an, pe baza unor examene suplimentare si a frecventarii cursurilor din anii precedenti, Haralamb Vasiliu a obtinut si licenta in Stiinte Matematice. Astfel, la varsta de numai 22 de ani, era posesor a doua licente universitare si a unei pregatiri deosebit de temeinice in domeniul stiintelor exacte. La acea data, cu multa usurinta ar fi putut sa ramana la Universitatea din Iasi, insa dorintele sale tinteau spre un scop superior.

STUDIILE AGRONOMICE IN GERMANIA

Fiin fiu de taran, Haralamb Vasiliu cunostea foarte bine viata grea din mediul rural: „... Imi puneam des intrebarea, care sunt cauzele mizeriei in care se zbatea sateanul nostru si a inapoierii in care se gasea tara, si doream din suflet sa pot fi de folos la schimbarea starii lucrurilor in bine...”; acestea erau gandurile care-l urmareau in timpul studiilor in strainatate.
In intampinarea dorintei sale de a studia stiintele agricole, renumitul savant Petru Poni (ce detinea in Iasi functia de presedinte al Consiliului superior de Agricultura) a propus Academiei Romane sa i se acorde lui Vasiliu bursa „Vasile Adamachi” pentru studii in strainatate.
Astfel, Haralamb Vasiliu s-a decis sa studieze la Scoala de Agricultura si Silvicultura din Hohenheim (Germania). Durata studiilor era de trei ani, inclusiv pregatirea practica, aceasta facandu-se simultan cu cea teoretica. Structura obiectelor era foarte atent intocmita, raspunzand pe deplin scopului de a forma specialisti agricoli multilateral pregatiti.
Studiile din Germania au fpst efectuate intre anii 1902-1905. La terminarea doctoratului, in 1906, lui Haralamb Vasiliu i s-a facut oferta sa ramana in Germania.

CARIERA CA PROFESOR

La inceputul secolului XX, Romania ocupa unul dintre ultimele locuri intre tarile Europei in privinta invatamantului agricol. Abia in anul 1841, la 6 septembrie, Ion Ionescu de la Brad a obtinut aprobarea domnitorului Mihail Sturdza pentru predarea agriculturii la Academia Mihaileana (actualul Colegiu National).
O dezvoltare mai ampla avea sa primeasca invatamantul agricol in general abia dupa legea lui Spiru Haret (31 martie 1899), care a dat invatamantului practic agronomic o noua infatisare. La indemnul acestuia, in anul 1907 Haralamb Vasiliu a inceput Cursul de Stiinte Agricole pentru studentii de la Facultatea de Stiinte.

HARALAMB VASILIU – INTEMEIETOR AL INVATAMANTULUI AGRONOMIC SUPERIOR LA IASI

La inceputul secolului XX nu exista nicaieri in tara o institutie de invatamant agronomic superior. Cel care a pus bazele unei astfel de institutii a fost Haralamb Vasiliu, fiind astazi unanim recunoscut ca „parintele invatamantului agronomic superior din Moldova”. El a reusit sa confere statutul de ”invatamant agronomic superior„ Sectiunii de Stiinte Agricole din cadrul Facultatii de Stiinte de la Universitatea din Iasi.
Initial, Haralamb Vasiliu a fost numit profesor agregat suplinitor. Vorbind despre aceste inceputuri, spunea: „... Cand in noiembrie 1906, ca suplinitor la catedra de chimie agricola de la Sectiunea de Stiinte, mi-am inceput cursul, subiectul pe care l-am dezvoltat, la lectia de deschidere a fost . Pentru a putea contribui in mod eficace la progresul agriculturii noastre, de indata ce am ocupat catedra de chimie agricola am cautat ca in paralel sa dezvolt un invatamant superior agricol in Universitatea ieseana!”
Invatamantul agronomic superior modern infiintat la Iasi a avut un nivel stiintific si practic foarte bine apreciat, pregatind cadre valoroase pentru activitatea didactica teoretica si practica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter

free counters
 
 
 
Un widget cool pentru blogul tau!
Ro2.ro - Promovare si statistici web
Blog
toateBlogurile.ro